12102022

U razdoblju od 3.10.2022. do 7.10.2022. godine, djeca Dječjeg vrtića Čarobni svijet u Rešetarima, zajedno sa svojim odgojiteljicama, obilježila su Dječji tjedan. Cilj obilježavanja Dječjeg tjedna je promicanje dječjih prava, usmjeravanje pozornosti javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organiziranje posebnih prigodnih igara, priredbi i sl.

Prije ulaska u Dječji tjedan odgojiteljice su  dječjih radova skupine su oslikavale zastavu prijateljstva na platnu, izrađivali stablo želja, oslikavali betonske površine vrtića i terase, igrali raznovrsne društvene zajedničke i natjecateljske igre koje su izradili uz pomoć odgojiteljica i mnoštvo drugih stvari.

U suradnji sa Osnovnom školom Ante Starčevića Rešetari, djeca iz skupina Žabice i Ribice, okupila su se u školskom dvorištu zajedno sa pedagoginjom, knjižničarkom i učenicima kako bi na listiće pisali poruke i crtežima iskazivali svoje želje i prava odraslima i svijetu koje su potom stavljali na „Stablo poruka“. Ujedno su oslikavali školsko dvorište kredama u boji s istim ciljem. Također se izradio i video s dječjim izjavama o dječjem tjednu koji su snimile pedagoginja Marija Dautović i knjižničarka Daniela Gubić iz osnovne škole u skupinama Žabice i Ribice.

U svrhu promicanja dječjih prava, djeca su prošetala okolicom vrtića i prolaznicima podijelili balone s porukama dječjih želja i prava iz Konvencije o pravima djeteta. Također su posjetili Općinu Rešetari gdje su ih primili načelnik Zlatko Aga, predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković, pročelnica Monika Starčević i ostali djelatnici općine. Djeca su i ondje podijelila balone s porukama za odrasle te su iznijela svoje želje i prijedloge za poboljšanje rada Vrtića. Načelnik je istaknuo kako mu je drago što su došli i poručio im da kada god budu šetali pokraj zgrade Općine da slobodno dođu, da su uvijek dobrodošli. Maleni gosti su se počastili sokovima i slatkišima te su zahvalili Načelniku na lijepom gostoprimstvu. U povratku prema vrtiću, gospođa Zubović nas je ugodno iznenadila i pozvala mališane u ljekarnu kako bi ih počastila prigodnim darovima na kojima su djeca bila neizmjerno zahvalna.

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška Dražen Vlaović i Tomislav Maraković i ove godine posjetili su vrtić ususret obilježavanju Dječjeg tjedna. Na taj način nastavili su graditi prijateljski odnos na relaciji policajac – dijete. Spuštanjem na djetetovu razinu i dozvoljavanjem djeci pregled policijskih pomagala, policajci su stvorili ugodnu atmosferu, djeca su se riješila straha te su stekli povjerenje i zahvalnost jedni prema drugima.

Zadnjeg dana Dječjeg tjedna odgojiteljice su se potrudile da djeci dan protekne u što većoj radosti pa su tako osmislile razne vrste funkcionalnih i natjecateljskih igara s pravilima uz pjesme koje su na razglasu puštali  učenici osnovne škole. U područnom objektu odgojiteljice su aktivnosti provele u dvorištu vrtića dok su se aktivnosti u centralnom objektu odvijale na travnatoj površini između vrtića i škole za starije skupine i u sobi dnevnog boravka za jasličku skupinu. Nakon završetka svih igara djeci su se podijelile zahvalnice za sudjelovanje u dječjem tjednu i medalje s porukom da nije važno pobijediti nego sudjelovati. Za kraj je predsjednica Društva naša djeca Rešetara Sanja Kolaković u ime društva djecu počastila slatkišima.

Točka na i Dječjeg tjedna bio je edukacijsko lutkarski mjuzikl studia Suncokret Duška Mucala koju su djeca imala prilike gledati na temu Pingvin u Hrvatskoj.

Za svu pomoć, podršku i trud Dječji vrtić Čarobni svijet u Rešetarima zahvaljuje Osnovnoj školi Ante Starčevića u Rešetarima, Općini Rešetari, Ljekarnoj Zubović, PP Nova Gradiška, studiu Suncokret i odgojiteljicama bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće ostvariti.